Vill din bebis inte sova? Här är 10 tips för god sömn

Vill din bebis inte sova? Här är 10 tips för god sömn

Det här med små bebisar och sömn är en vetenskap i sig. Det kan vara en tuff resa för många föräldrar för även om bebisen är trött, verkar det som att hen inte vill sova. Frågan man kan ställa sig är, beror det på att de inte vill sova, eller att de helt enkelt är oförmögna att hitta ett sätt att somna? Livet för en liten är fullt med ny information, varje timme, varje sekund. Det är helt enkelt mycket att processa och det kan vara svårt att "stänga av". Men som tur är, så har din bebis dig. Med din hjälp kan hen få den sömn hen behöver. De grundläggande ingredienserna för detta är: avslappning, trygghet och rutiner. Ingenting slår rutiner för att hjälpa din bebis att somna. Rutiner förmedlar trygghet och trygghet får dem att slappna av.

 

  • En bra säng från start

Din bebis växer i en snabb takt vilket kan innebära att du måste köpa flera sängar under de första fem åren av ditt barns liv. Det här är inte bra för plånboken och inte för din lilla eftersom det innebär att hen måste vänja sig vid en ny sovmiljö om och om igen. För att undvika detta är det smart att köpa en vanlig enkelsäng (med en bra barnanpassad madrass) som fungerar de första fem till tio åren. Om du har tillräckligt med plats i ditt sovrum kan du ställa den vid din säng på samma höjd. Se till att det inte finns några glapp eller platser där bebisen kan fastna eller falla från. Om det inte finns tillräckligt med plats i sovrummet är en spjälsäng eller en barnsäng som kan lämnas öppen på ena sidan också ett bra val. Dessa är vanligtvis smalare och bara 120-140 cm långa. Senare, när det är dags för din lilla att flytta till eget rum, kan du helt enkelt flytta denna säng.

 

  • En säker sovmiljön

Se vår guide nedan, om det hjälper kan du hänga upp dem på kylskåpet eller i ditt sovrum.

  • Rätt sovpåse

Det är vanligt att en bebis vänder och vrider sig mycket när den sover. När vi blir äldre lär vi oss att hålla täcket på plats när vi sover men din bebis har inte lärt sig att göra detta ännu. Därför rekommenderar vi en sovpåse i lämplig tjocklek så att din bebis är varm om natten och kan sova säkert. Det är viktigt att sovpåsen sitter bra så att bebisen inte glider ner i den. Riktlinjen här är: barnets kroppslängd minus huvudets längd + 10 till 15 centimeter för rörelse och tillväxt. Ergobaby sovpåsar finns i olika storlekar, men också i olika tjocklekar. Beroende på om det är sommar eller vinter kan du behöva olika uppsättningar för din bebis. I vår TOG-tabell ser du hur du kan klä din bebis under sommaren eller vintern, beroende på sovpåsens tjocklek.

  • Ett mörkt sovrum

Dag eller natt? En nyfödd bebis vet inte skillnaden mellan dag och natt och behöver lära sig dygnsrytmen av dig. Genom att hålla sovrummet mörkt när det är dags att sova hjälper du din bebis att slappna av. Forskning visar att det är lättare att slappna av i ett rum utan stimuli, så dra ned rullgardinen när det är dags för vila. 

 

  • Samarbete är nyckeln

Som föräldrar är du ansvarig ditt barn och det är du som ska ta ut riktningen samtidigt som du ska svara på ditt barns behov: om de är hungriga, ger du dem något att äta, om de är trötta, ser du till att de får sova, och så vidare. Om du dessutom följer rutiner är det enklare att veta när ditt barn behöver äta och sova om de inte signaler sina behov.

 

  • Napp efter att amningen säkerställts 

En napp tillfredsställer ditt spädbarns sugbehov och kan därmed bidra till att barnet kommer till ro. Men innan du börjar med napp är det viktigt att säkerställa att amningen fungerar bra. Nappens del mellan läpparna ska vara tunn så att barnets mun kan stängas ordentligt. Det är också lämpligt att välja en åldersanpassad storlek.

 

  • Gosedjur eller snuttefilt

En gosedjur, snuttefilt eller liknande kan vara mysigt när det är dags att sova, eftersom de luktar som bebisen själv och lugnar dem. Efter ett tag kommer även din bebis lära sig att gosedjuret alltid finns där som trygghet. Tänk på att gosedjur/snuttefiltar inte ska vara för stora och gärna i material utan farliga tillsatser. Från vilken ålder kan man börja med gosedjur eller liknande? Jo, när bebisen är ca fem månader. För de minsta barnen är den säkraste platsen att sova i en så tom säng som möjligt, så ta bort onödig saker när ditt barn sover. När ditt barn fyllt ett år kan du låta gosedjuret ligga kvar när barnet sover, och de kan då söka efter sin lilla vän i sängen och lugna sig själva. Innan den åldern, kom ihåg att den säkraste platsen är en säng utan saker som bebisen kan fastna i.

 

  • Ta hjälp! 

Det är inte bara föräldrar som kan hjälpa sitt barn att somna, en annan nära familjemedlem kan också göra det. Introducera mor- och farföräldrar eller liknande när du känner dig bekväm med det. 

 

  • Sovrutiner baserat på ålder

Du kanske redan känner till detta men åldersanpassade sovrutiner för små bebisar är guld värt. Varje barn är givetvis annorlunda men ta reda på vad din bebis behöver och anpassa rutiner efter dess ålder. En enkel regel är att vid första tecken på trötthet, se till att din bebis får vila. Överansträng inte din bebis eftersom det snabbt övergår till gråt. Att gråta är det sista ditt barn kan göra för att berätta för dig att hen är trött. Så försök att se tidiga signaler och låt det inte gå för långt. Försök även att hålla rutiner genom att gå upp vid samma tid på morgonen och natta samma tid på kvällen (med en tolerans på cirka 30 minuter). Det ger din bebis en rutin som hjälper till när det är dags att sova. 

 

  • En trygg hand – så länge som det behövs

Din bebis kommer inte att sova hela natten direkt av den enkla anledningen att de inte är mogna för det. Sömnen består av successiva sömncykler där var och en varar 45 till 60 minuter. I slutet av varje cykel vaknar din bebis och behöver oftast din hjälp att somna om. Det här kommer bli bättre över tid och din lilla kommer att lära sig att länka cyklerna självständigt. Men fram tills dess behöver hen dig. Det betyder inte att du måste mata, lyfta upp eller byta blöja på dem varje gång (förutsatt att hen inte är hungrig etc). Så när din bebis vaknar till kan du prata tyst med hen, nynna eller lägga din hand på hen. Detta kan vara tillräckligt för att låta hen veta att hen är säker och kan somna om igen.

 

Avslutningsvis, en av de svåraste sakerna att hantera som nybliven förälder är just sömnbrist. Men med dessa råd hoppas vi att ni tillsammans kan hitta en bra grund för en bra sovmiljö där rutiner hjälper och underlättar för hela familjen. Sov gott! 

Tillbaka till blogg