Elvie

Allt du behöver veta om bäckenbotten och knipövningar

28 februari 2020

Vad är bäckenbotten för någonting?

Bäckenbotten är ett lager av kraftfulla muskler som är placerade som en hammock mellan svanskotan och blygdbenet och ger support till dina bäckenorgan. Bäckenbotten har en viktig roll när det gäller bålstabilitet, kontroll över urinblåsan, postnatal återhämtning och till och med vid sex. 

 

Hur vanligt är det att ha problem med bäckenbotten?

Det är förvånansvärt vanligt att kvinnor har problem med bäckenbotten, en av tre kvinnor och upp till 80% av alla gravida och nya mammor upplever att de har problem. En försvagad bäckenbotten kan bero på flera olika faktorer som: viktuppgång, högintensiv sport, ålder, graviditet eller förlossning. Detta kan resultera i att du har svårt att hålla tätt och kissa på dig när du skrattar, nyser eller hoppar och att du kan bli väldigt kissnödigt helt plötsligt. Andra symtom är smärta i nedre delen av ryggen och i allvarligare fall kan det leda till framfall. Som tur är finns det mycket du kan göra för att begränsa, eller till och med förhindra problemet. 


Vad är knipövningar?

Knipövningar (eller Kegel övningar) är riktad träning specifikt för att stärka bäckenbotten. Regelbundna knipövningar kan hjälpa om du exempelvis har problem med bäckenbotten och svårt att hålla tätt. 

Att träna bäckenbotten hjälper dig att stärka bålen och ger även bättre hållning. Dessutom ger det kontroll över blåsan under graviditet, påskyndar kroppens återhämtning efter en förlossning och minskar risken för framfall. När det kommer till sex hjälper knipövningar dig att bygga muskelstyrka och ökar blodflödet till vaginan vilket leder till att du kan uppleva starkare orgasmer. Oavsett om du vill lösa ett problem som begränsar ditt liv, träna i förebyggande syfte eller för att få starkare orgasmer kommer knipövningar hjälpa dig. 

 

Hur gör man knipövningar?

Knipövningar är enkla, när du vet hur du ska göra. De innebär att du ska dra ihop dina bäckenbottenmuskler i en serie med övningar: 

Hitta rätt muskler
Ett sätt att hitta rätt muskler kan vara att försöka sluta kissa när du har börjat. När du väl har hittat musklerna kan du göra alla övningar oavsett position. 

Lyft och slappna av
Dra ihop och lyft dina bäckenbottenmuskler. Håll denna sammandragning i fem sekunder och slappna sedan av i fem sekunder. Repetera denna sekvens fem gånger. 

Fokus
För bäst resultat, se till att du bara drar ihop dina bäckenbottenmuskler. Försök se till att muskulaturen i buken, låren och skinkorna är avslappnade. Håll inte andan! Andas ut när du drar samman musklerna och andas in när du slappnar av. 

Regelbundenhet
Om du vill träna bort ett problem som urinläckage rekommenderas det att du gör dina knipövningar tre gånger per dag. Sikta på att göra tre gånger med fem repetitioner varje gång och gradvis arbeta dig upp mot att dra ihop bäckenbottenmusklerna i tio sekunder. 

När det kommer till bäckenbotten, som med det mesta, är förebyggande bättre än att behandla. Många kvinnor inser inte vikten av att knipöva tills efter en förlossning. Knipövningar innan och under en graviditet kan motverka problem med bäckenbotten som kan komma under graviditet eller förlossning. 

För att knipövningar ska vara effektiva måste de utföras kontinuerligt och på rätt sätt. Det kan dock vara svårt att träna en kroppsdel du inte kan se, så många blir uttråkande och ger upp! 

 

Elvies bäckenbottentränare 

Elvies bäckenbottentränare är designad att vara roligt, utmanande och motiverande så du kan få ut så mycket som möjligt av dina knipövningar. Elvies bäckenbottentränare använder teknologi där du i realtid kan se hur du tränar vilket har visat sig vara det bästa sättet att skapa engagemang för denna typ av träning och ger resultat. Fram till nyligen har denna typ av träning endast funnits inom sjukvården. 

Med Elvies bäckenbottentränare kan du träna knipövningar hemma…eller varsomhelst. Bäckenbottentränaren förs in som en tampong och kopplas till en app som visualiserar dina knipövningar i realtid och guidar dig genom övningar framtagna av specialister inom området för att stärka din bäckenbotten.  

Det har visat sig att ungefär 1 av 3 av kvinnor inte gör knipövningar korrekt och trycker ner snarare än lyfter upp bäckenbottens muskulatur. Elvies bäckenbottentränare meddelar om du kniper på fel sätt och guidar dig så att du kan justera och göra rätt. 

Stärk upp din bäckenbotten med världens minsta och smartaste bäckenbottentränare. 

 

Lämna en kommentar

Ditt namn
Kommentar