Ergobaby

Magnus Larsson leg Naprapat

1 juni 2017

Hej Magnus Larsson. Du arbetar som naprapat. Berätta, vem är du.

Jag har alltid har haft ett stort intresse för kroppen och att hjälpa folk och tidigare arbetade jag som massör men kände att jag ville göra mycket mer så då väcktes tanken om att utbilda mig till naprapat och under 2014/2015 blev jag legitimerad naprapat och sedan förra året driver jag en mottagning i Värnamo.

De som söker sig till min mottagning är människor som har ont i kroppen och flera av patienterna är sådana som är gravida eller som har varit det och då fått något besvär i samband med det.

Du är även återförsäljare av Ergobaby. Hur kommer det sig?

Genom kliniken kom jag i kontakt med flera småbarnsföräldrar och deras intressen för barntillbehör och då jag själv blev pappa förra året väcktes intresset ytterligare kring det här med att bära barn och att hitta en bärsele som passa mig och de krav som jag har vad det gäller ergonomin.

Egentligen var det nog min tjej som var mest drivande i det här med att bära barn för hon var intresserad av bärsjalar och gick med i flera olika forum på Facebook bland annat. I samband med det började även jag googla lite och läsa på och så fastnade jag för bärselen Ergobaby då jag tyckte att den passade de kriterier jag hade.

Jag köpte en Ergobaby 360 och har använt den i ett år nu. Jag tycker att den fungerar väldigt bra och på många vis är den smidigare än en barnvagn och den känns väldigt bra ergonomiskt och det känns även viktigt för mig att den har fått bra betyg av International Hip Dysplasia Institute. Dessutom är selen avlastande och fördelar vikten av min dotter jämt över min överkropp utan att överbelasta min rygg eller axlar.

Jag träffar ofta patienter med små barn som fått besvär i rygg, axlar och nacke till följd av statiskt bärande av sina barn och då tänker jag att selen med fördel kan användas som hjälpmedel istället för att bära sitt barn i famnen då det behöver närhet.

Eftersom jag har en butik i anslutning till min behandlingslokal där säljer jag olika ergonomiska hjälpmedel föll det sig naturligt att jag även skulle sälja Ergobabys bärselar där.

Vad kan man tänka på när man bär sitt barn?

Om jag ska ge några tips kring användning av bärsele så tänker jag som naprapat att det är viktigt att man tänker på att selen sitter tight så att barnet hamnar nära ens egen kropp. Detta är för att man inte vill att vikten av barnet ska hamna för långt ut så man överbelastar sin rygg.

Det är även bra att man kan variera sin bärsele så man kan bära både på rygg, höft eller mage. Då varierar man på ett naturligt vis belastningen av kroppen.

Finns det några speciellt bra träningsövningar du kan rekomendera? 

Det är svårt att ge några generella tips eftersom man vill anpassa dem på individnivå men jag tror det är vanligt att många förknippar en stark rygg med en bra rygg, eller en smärtfri rygg.

Jag skulle vilja slå ett slag för kontroll då det är lika viktigt att veta hur du ska använda musklerna. Det är bra att börja med lugna övningar med små rörelser för att sedan övergå till större rörelser och slutligen kanske viktade rörelser.

Men låt träningen ta tid och ha kontroll som fokus i din träning. Se till att du känner din kropp och gör alla rörelser medvetet så du känner var du är någonstans.

När det kommer till nyförlösta och att bära så är det samma sak som gäller här som med alla träning efter förlossning. Oavsett om man bär i armar eller sele så är det viktigt att man lyssnar på sin kropp och att man ökar i lagom takt och det är alltid viktigt att träna bäckenbotten efter förlossningen.

Jag brukar tipsa om en app som en naprapatkollega har gjort, MammaMage, som ger bra träning för mage och rygg. Men låt inte namnet lura er då även pappan kan göra dessa övningar.

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Ditt namn
Kommentar