Ergobaby

Vad säger barnmorskan om anknytning och bärsele?

28 januari 2017

Maria Renström, dalkulla och barnmorska, berättar mer om anknytning och hur bärselen kan hjälpa till i den viktiga processen.

Hej Maria Renström! Du jobbar ju som barnmorska i Dalarna, hur går snacket kring anknytning och bärande på din barnmorskemottagning?
Det jag ser på Barnmorskemottagningen där jag jobbar är att intresset för bärande ökar och det känns positivt för framtiden. Vi som träffar de blivande föräldrarna har en unik möjlighet att prata om fördelarna med bärandet utifrån barnets behov främst, men det finns självklart även fördelar för föräldern.

Varför är det här med anknytning så viktigt?
Anknytning handlar om hur du och ditt barn knyter an. Anknytning betyder att det finns starka känslomässiga band mellan människor som känner tillit till varandra. För ett barn är en trygg anknytning till minst en person nödvändig för att själv bli en trygg individ med god självkänsla, och för att själv kunna utveckla kärleksfulla relationer.

Hur knyter man an till sitt barn den första tiden?
Genom att ta sig tid för daglig hud-mot hud-kontakt med barnet under första månaden. En bra ergonomiskt bärsele kan med fördel användas. De positiva effekterna av hud-mot-hud kan ses både på kort och lång sikt när det gäller barnets stressreglering, från nyfödd upp till 10 års åldern.

Vilka andra effekter kan man se från bärande?
Jo, när du bär ditt barn ökar den fysiska och känslomässiga kontakten mellan dig och ditt barn. Det är ett hormon som heter oxytocin som bidrar till denna kontakt. Oxytocin ger lägre stressnivåer, större social öppenhet, empati och trygghet, högre smärttröskel samt förbättrar upptaget av näringsämnen.
Forskningen visar även att fysisk kontakt under spädbarnstiden har en positiv effekt på sömn samt spädbarnsgråt. Barn som bärs är tryggare, nöjdare och gråter mindre. Bärandet ger budskapet att barnetär älskat och välkommet. Det finns även forskning som visar på att bärande stärker amningen.

När du bär ditt barn är barnet dessutom på en höjd där det är lättare för barnet att kommunicera med dig och andra i sin omgivning. Det utvecklar barnet och stärker anknytningen.

Hur reagerar barn på att sitta i bärsele?
De allra flesta barn tycker om att vara nära sina föräldrar. Eva, som jag träffat på min mottagning säger, ”Genom att bära mitt barn, har jag alltidkänt att jag kunnat trösta mitt barn.” Sebastian, som precis blivit pappa för första gången säger att hans son kommer till ro i selen och gillar att sitta i den.

Barnet bör enligt mig sitta i den så kallade M-positionen, med benen måttligt isär och böjda vid höft- och knäled så att knäna är i höjd med eller högre än rumpan. För föräldern är det skönt om barnets vikt i första hand bärs på höfterna och därför är det en fördel att välja en bäranordning med ett bra höftbälte.

Vad brukar du rekommendera att man packar ner i sin BB-väska när det är dags? 
För mig är svaret enkelt, en bäranordning till det nyfödda barnet, som gör det enkelt att vara nära. Det blir till glädje både för dig och ditt barn!

En sista fråga: vilken snygg folkdräkt du har – vad heter den? 
Tack! Det är ”Boda dräkt” (en by i Dalarna), som jag själv sytt och vävt. Säcken är från 1800 talet och kallas bölsäck. I bölsäcken ligger min son Loke och sover gott. 

Maria Renström är barnmorska på Britsarvets barnmorskemottagning i Falun. 

 

Lämna en kommentar

Ditt namn
Kommentar